Bjerglori



Kategori: Trichoglossus Kilehalelorier

Dansk: Bjerglori

Latin: Trichoglossus h. moluccanus

Engelsk: Swainsons Lorikeet- Rainbow Lorikeet

Tysk: Gebirgslori - Allfarblori

Hollandsk: Lori van de blauwe bergen.

Oprindelse: Kyst- og tilgrænsende områder i Queensland, Ny Syd Wales,Victoria, Sydaustralien, og som trækfugl på Tasmanien.

Længde: 30 – 35 cm.

Kønsmoden: Ca. 1-2 års alderen.

Antal æg: Normalt 2 æg. Der lægges dog i enkelte tilfælde 3 æg.

Ringstørrelse: 6-7 mm.


Farvebeskrivelse:


1,0 og 0,1 ens, dog kan 0,1 have et mindre og mere rundt hoved. Hoved, hovedets sider og struben violetblå. Et nakkebånd er gulagtigt grønt. Fjerene på baghals og skulderregion er delvis klart skarlagen-farvede mod spidsen, skulderfjerene gule med højrødt skær i nogle, og i andre tilfælde er skulderpartiet kun gulligt. Ryg, bagryg og halens overside grøn. Kroområde og bryst purpurrødt, nogle af fjerene i midten af dette område kantet med dybblåt. Brystsiderne orangegule med mere eller mindre purpurrøde fjerspidser. Bugmidten dyb blå, bugsider purpurrøde, men plettet med gult og grønt i fjerspidserne. De 4 midterste halefjer blåliggrønne, sidehalefjerene grønne på yder- og gule på inderfanen, hvilket aftager mod halens midte, halefjerenes underside er gullig. Hånd- og armsvingfjerene grønne på yder- og mørkt brune eller sortagtige på inderfanen, med en stor, oval, gul plet på midterste del af fjerene, så der dannes et tværbånd over vingens underside. Underskulder- og undervingedækfjer lyst purpur og underhale-dækfjerene gule med grøn spids og med purpurrødt skær ved basis. Næb; rødt. Iris; orange eller rødliggul. Ben og fødder; askeagtigt grå.


Ungfugle:


Afviger fra de gamle ved at have et mere gulligt bryst, et smallere halsnakkebånd og et sortagtigt næb. NB: I naturen forekommer der en del variationer af farverne. Et klart blåt farvet hoved og bugmidte, samt et rødt bryst, opvurderes. Pas på: Der forekommer sammenparringer af Grønnakket Lori og Bjerg Lori. Samt af Rødnakket Lori og Bjerglori. Disse skal selvfølgeligt nedvurderes/ må ikke forefindes.